Liikkuva maali

Liikkuva maali

Hämeenlinnan Ampumaseuran ilma-aseradalla on mahdollisuus harjoitella 10m liikkuvan maalin ammuntaa. 

Mikäli olet kiinnostunut liikkuvan maalin ammunnasta, niin lisätietoja saa jaoksen vastaavalta, Markus Kastepohjalta. kastepohjamarkus@gmail.com

Ase: Jousi-, CO2- tai paineilmatoiminen kivääri. Kaliiperi enintään 4,5 mm ja aseen paino enintään 5,5 kg kiikarin kanssa. Liipaisuvastus rajoittamaton, kiikarin pituus max. 300 mm ja kiikarin suurennus nelinkertainen.

Luodit: Vapaasti kaupan olevat lyijyluodit, max. kaliiperi 4,5 mm.

Taulut: Kympin halkaisija 5,5 mm.

Ampuma-asento: Ampuminen tapahtuu pystystä ilman tukea.

Ampumaohjelma: Miehet ja pojat 60 laukauksen normaalijuoksut ja 40 laukauksen sekajuoksut sekä naiset ja tytöt 40 laukauksen normaali- ja sekajuoksut. Normaalijuoksujen kilpailu on kaksiosainen. Ensin ammutaan 30 laukauksen ”hidas osa”, jossa taulu liikkuu 2 m matkan viidessä sekunnissa. Sitten, kansainvälisissä kisoissa monasti seuraavana päivänä, ammutaan niin sanottu nopea osa, jolloin liikkuva taulu on ampuma-alueella näkyvissä vain 2,5 sekunnin ajan. 40 laukauksen kilpailussa eli sekajuoksuissa ammutaan myös kaksi puolikasta, mutta ampuja ei tiedä ennakolta taulun kulkunopeutta: 40 juoksusta 20 on hitaita 5 sekunnin juoksuja ja 20 nopeita 2,5 sekunnin juoksuja.

Liikkuva maali kuuluu Kansainvälisen ampumaurheiluliiton (ISSF) lajeihin, ja siinä kilpaillaan niin EM- kuin MM-mitaleistakin. Lajin omat MM-kilpailut ovat joka neljäs vuosi.

 

10m liikkuva maali

Ampumamatka 10 m, ammutaan ilmakiväärillä liikkuvaan maaliin hitaita 5 s ja nopeita 2.5 s juoksuja. Kiikari 4 x suurentava, ikämies sarjoissa suurennus vapaa.

10m ilmahirvi

Ilmahirvi ammutaan ilmakiväärillä 10 m matkalta. Kiikarin suurennus vapaa. Juoksun nopeus on 5 s ja sarja on yleensä 10 laukausta.
Sarjat alkavat S15 ja siitä ylöspäin aina M70 sarjaan saakka
Lajia voi harrastaa ilma-aseradalla olevilla liikkuvan maalin radoilla.

Add Any content here

 

10m ilmaluodikko

Ilmaluodikko ammutaan ilmakiväärillä 10 metrin matkalta. Ampuma-aika 5 laukaukseen on 2,5 minuuttia. Kiikari on vapaa, ampuma-asento pystystä, vartalotuki on sallittu.
Nuorin sarja S13 ampuvat pöytätukea käyttäen ja he voivat käyttää ampuessaan avustajaa. Sarjoja löytyy myös vanhemmille m70 sarjaan asti.