Vammaisammunta

Ampumaurheilu sopii lähes kaikille vammaisille

Ampumaurheilu sopii lähes kaikille liikuntavammaisille, eikä harrastuksessa alkuun pääsemiseksi välttämättä tarvita omaa asetta tai apuvälineitä.

Hämeenlinnan ampumaseuralla on koulutuskäytössä aseita, joilla harrastuksen voi aloittaa – liikuntavammaiset käyttävät samanlaisia aseita kuin vammattomat.

Alkuohjaus ja opetus tapahtuvat kuten vammattomillakin: kiinteältä pöytätuelta. Kouluttajan tai ampujan ei tarvitse aluksi miettiä vammaluokituksia, apuvälineitä tai sääntöasioita.

Ampumaurheilu voi olla Sinun lajisi, jos olet kiinnostunut kehittämään tarkkuutta ja keskittymiskykyä, haluat tutustua uusiin ihmisiin ja saada uusia ystäviä.

Jos päädyt kilpa-ampujaksi, voit menestystavoitteet asettaa seuran mestaruudesta aina paralympialaisten kultamitaliin saakka.

Liikuntavammaisen ampujan ohjaamisessa ja valmentamisessa huomioon otettavaa
– taidon oppimisen perusmalli on käytännössä sama, oli sitten kyseessä vammainen tai vammaton ampuja
– harjoitettavat asiat (ammunnan lajitekniikat) ovat samat niin vammattomilla kuin vammaisillakin
– hyväksi koettuja opetus- ja valmennusmenetelmiä ei pidä automaattisesti lähteä muuttamaan ampujan vammaisuuden takia
– tosin sanoen: ei pidä kaventaa omaa valmentajan osaamistaan siksi, että mukana on vammaisia – päinvastoin, se on mahdollisuus laajentaa omaa osaamistaan
– valmentaja saattaa tarvita tietoa vammoista ja niiden vaikutuksista, esim. vaikuttaako vamma keskittymiskykyyn tai väsymiseen
– jokainen ampuja on yksilö omine vahvuuksineen ja puutteineen

Esteettömyys ampumaradalla

On paljon liikuntavammaisia, jotka eivät tarvitse mitään erityisjärjestelyjä osallistuakseen harjoituksiin tai kilpailuihin. Pyörätuolia käyttävien takia on otettava huomioon tiettyjä seikkoja. On kuitenkin syytä muistaa, että esteettömyys on monissa tapauksissa kaikkien ratoja käyttävien etu.

Esimerkiksi kansainvälisillä radoilla pyörätuolirampit ovat kaikkien kilpailijoiden ahkerassa käytössä; raskaiden varustelaukkujen vetäminen ramppeja pitkin on kätevää.

Miten esteettömyys on huomioitu Hämeenlinnan sisäradalla:
– miten radalle pääsee?
Hämeenlinnan sisäampumaradalle on esteetön pääsy. Radalle on 2 sisäänkäyntiä joista toinen on pääasiassa liikuntaesteisten käytettävissä.

– minkälainen parkkipaikka?
Ampurata sijaitsee vanhalla tehdasalueella ja täten parkkipaikalla on reilusti tilaa.

– radan esteettömyys: hissit, kulkuväylät, rampit, opasteet, asialliset WC-tilat
Ampumaradalle pääsee siis kahden eri sisäänkäynnin kautta. Pääsisäänkäyntiä käyttävät ne ampujat, jotka pystyvät rappusia kulkemaan. Toinen sisäänkäynti on suoraan ampumaradan kerrokseen kulkeva, sivuovi, joka on käytössä kilpailujen aikana. Tästä ovesta kulkevat pääosin ne ampujat, jotka eivät rappusissa pysty kulkemaan. Ainoastaan tämän ulko-oven kohdalla on hiukan korkeampi kynnys.
Kilpailujen aikaan pyritään sijoittamaan opasteita mahdollisimman hyvin, niin että jokainen paikalle tuleva ampuja löytää perille.
WC-tilat löytyvät niin vammaisampujille kuin vammattomillekin.

– joskus radalla liikkuminen on vaikeaa yksinkertaisesti siksi, ettei kukaan vastaa siivouksesta ja radalla vallitsee yleinen epäjärjestys – se ei ole viihtyisää kenellekään
Radalla pyritään noudattamaan yleisestikin sitä, että jokainen siivoa ampumapaikkansa ammunan jälkeen. Ennen kilpailuja paikat myös järjestellään siihen kuntoon, että on vieraiden mukava paikalle tulla.

Sivuille on tulossa tietoa HlAS:n vammaisammuntapuolesta tarkemmin lähitulevaisuudessa,
mutta siihen saakka tarkempaa tietoa vammaisammunnasta löydät SAL:n
sivuilta ja klikkaamalla alla olevaa painiketta siirryt heidän sivuilleen.

https://www.ampumaurheiluliitto.fi/kivaari/vammaisammunta/